Lancering Kwikstart Kwartetspel

Vanuit de wens van de regio Samen voor Jeugd om meer inzicht te krijgen in hoe jongeren de overgang van 18- naar 18+ ervaren, is een Kwikstart Kwartetspel ontwikkeld. Het spel is gebaseerd op de website en gelijknamige app van Kwikstart. Op Kwikstart kunnen jongeren informatie vinden over 8 thema’s die gaan spelen zodra ze 18 jaar worden. Tijdens een Speak & Eat met jongeren op 6 november wordt het kwartetspel gelanceerd.

Ontstaan kwartetspel

De Adviesvangers, een club jongeren die samenwerkt met de regio's Samen voor Jeugd en Een 10 voor de Jeugd, hebben inzichten verworven in de wijze waarop jongeren een soepele overgang kunnen maken van 18- naar 18+. Hiervoor hebben zij gesprekken gevoerd met verschillende jongeren die bekend zijn met jeugdzorg. Uit deze gesprekken is geconcludeerd dat jongeren behoefte hebben aan een creatieve offline manier om de belangrijkste onderwerpen te bespreken die spelen wanneer je 18 jaar wordt. Zo is het Kwikstart Kwartetspel ontstaan.

“Samen met een groep studenten en vrijwilligers van de Adviesvangers hebben we het idee van het kwartet bedacht", vertelt de bij de ontwikkeling betrokken Iris Heesterbeek. "Daarna zijn we met Stichting Kinderperspectief samen gaan zitten voor de inhoud en het ontwerp van het spel.”

Spelenderwijs leren

Het spel bestaat uit 8 thema’s. Zo is er een categorie 'rechten & plichten' waarin het stemrecht aan bod komt. Maar ook het thema 'school' komt voorbij met aandacht voor bijvoorbeeld 'reizen en studeren'.

Heesterbeek: "Op deze manier leren de jongeren spelenderwijs wat zij moeten regelen voordat ze 18 jaar worden. Willen ze meer info over het onderwerp? Op de achterkant van iedere kaart staat een QR-code die verwijst naar de website waar ze meer informatie kunnen vinden. Ik ben trots dat dit het eindresultaat is geworden."

Directeur Martine Tobé van Stichting Kinderperspectief: “Het is fantastisch om te zien dat jongeren zelf het initiatief hebben genomen. Zo weten we zeker dat het aansluit bij hun leefwereld en dat is uiteindelijk waar het om gaat."

Lanceermoment 6 november

Het Kwikstart Kwartetspel wordt tijdens de Speak & Eat op 6 november gelanceerd. De Speak & Eat wordt georganiseerd voor de regio Samen voor Jeugd en Een 10 voor de Jeugd. Het is een initiatief van de Adviesvangers onder begeleiding van Stichting Zorgbelang. Tijdens deze avond gaan jongeren, samen met de Adviesvangers, in gesprek met wethouders en beleidsadviseurs over thema's die spelen bij de overgang van 18- naar 18+ aan de hand van de 8 thema’s van Kwikstart: wonen, geldzaken, werk, school, 'gezondheid en hulp', verzekeren, 'rechten en plichten', '18 en dan'.

Kwikstart Kwartetspel en logo's samenwerkende partijen